Mangalia si Moscheea Esmahan Sultan

”… Du-te la Mangalia, care este Kaaba-Mecca pribegilor și sărmanilor.”

Moscheea Esmahan Sultan Mangalia

Moscheea Esmahan Sultan Mangalia

Cu aceste vorbe descria bogăția și mixtul cultural a peste 2000 de ani de istorie ai orașului de pe malul Mării Negre Mangalia, celebrul călător turc Evlia Celebi, în anul 1452 când Dobrogea era sub stăpânirea otomană, iar populația de tătari, turci, bulgari, cerchezi, găgăuzi, greci, evrei devenise un mozaic aproape unic de confesiuni religioase.

În secolul XVI, prințesa (hatun) Esmahan Sultan, nepoata faimosului Suleiman Magnificul (1520-1566), fiica lui Selim al II-lea (1566-1574) și soția marelui vizir și guvernator general al Rumeliei Sokollu-Mehmed Pașa (1565-1579) s-a retras la Mangalia iar la 73 de ani după celebrele vorbe ale lui Evlia Celebi, ea a ridicat în cinstea tatălui său Selim al II-lea geamia Esmahan Sultan. Se crede că tânăra văduvă, după moartea celor doi, tată și soț, s-a refugiat la Mankalia și a contribuit la ridicarea acestui lacaș.

Moscheea Esmahan Sultan Mangalia - Minaretul

Moscheea Esmahan Sultan Mangalia – Minaretul

Dacă pentru început a fost geamie, mai târziu lăcașul de cult va fi ridicat la rang de moschee și va purta numele prințesei fondatoare, Esmahan Sultan.

Moscheea a fost construita în anul 1525 (1573 după alte surse) sau 931 după calendarul musulman Hadjira, fiind cel mai vechi sau unul dintre cele mai vechi locașe de cult musulman din România. Monumentul istoric și de artă musulmană este construit în stil maur și reprezintă singura construcție medievală de pe teritoriul Mangaliei, oraș de referință al istoriei antice.

Construcția a fost realizată din piatră din zidurile cetății antice Callatis cioplită pe loc de meșterii pietrari turci. De menționat este faptul că zidăria din blocuri de piatră a fost făcută fără a se folosi vreun liant, ci doar scoabe din metal turnate pe loc în gaurile din piatră. Aceiași tehnologie a fost folosită și la construcția minaretului.

Moscheea Esmahan Sultan Mangalia - Interior

Moscheea Esmahan Sultan Mangalia – Interior

Moscheea Esmahan Sultan are la intrare, o galerie prevăzută cu stâlpi de susținere a acoperișului din stejar, împărțit în patru. În interiorul moscheii se află minber-ul (amvonul), pentru predica imamului și mihrab-ul (altarul), fereastra oarbă sau nișa orientată către Piatra Neagră, de la Kaaba-Mecca. Tavanul cu gobek din marchetărie din lemn este o mare realizare artistică. O notă de originalitate o dă împărțirea printr-o balustradă joasă aflată la intrarea în lăcașul religios a unui spațiu destinat exclusiv femeilor.

Esmahan Sultan - La rugaciune

Esmahan Sultan – La rugaciune

Minaretul se află pe latura nordică a moscheii. Pe terasa minaretului se poate ajunge prin intermediul unei scări interioare, în spirală. Moscheea are doua rânduri de ferestre, din care cele de la nivelul inferior au forma de patrulater, iar cele de la nivelul superior de arc frânt. Pridvorul cu streașină cu saciak, stâlpii și balustradele din lemn dau, de asemenea, o notă aparte clădirii. Moscheea Esmahan Sultan are și o fântână rituală realizată dintr-un vechi mormânt roman, înconjurată de stele și pietre tombale din cimitir.

În curtea ei au fost înmormântate personalități musulmane locale. Pietrele funerare au fost puse la căpătâiul unor persoane însemnate din domeniul afacerilor, dar sunt îngropați și militari de vază, printre care câțiva generali turci din secolul XVIII. Un turban sculptat în piatră sugerează că persoana a fost decapitată, deși fusese o ruda apropiată a sultanului.

Geamia Esmahan Sultan din Mangalia - Cimitirul

Geamia Esmahan Sultan din Mangalia – Cimitirul

Cea mai veche piatră descoperită, provine se pare, din anul 1519, venind astfel să lanseze o nouă dată atribuită ca funcționare a moscheii, sau ipoteza că pe locul actualului lăcaș de cult a fost un altul, mult mai vechi. Mai mult, aceasta ar devansa ipoteza că moscheea de la Babadag, construită în 1522, este cea mai veche din acest areal. Inscripțiile de pe stelele funerare de la Mangalia sunt în trei limbi, multe expresii sunt combinate din persană și arabă, pe fondul unei limbi de circulație turco-osmană. Dintre toate inscripțiile mortuare una este de o cutremurătoare expresivitate morală: ”Astăzi eu, mâine tu.” Datorită amestecului de expresii din limbi diferite folosite, doar o mică parte au putut fi descifrate.

Mangalia și moscheea Esmahan Sultan, împreună cu toate celelalte monumente istorice existente în zona orașului sunt o dovadă vie și o continuitate de alte 5 secole a vorbelor călătorului Evlia Celebi. O vizită în Mangalia la moscheea Esmahan Sultan, urmate de un suberek și airan, o selecție de baklavale sau o cafea turcească nu pot lipsi din programul unei vacanțe pe litoralul românesc.

Mozaic - Comentarii si treceri in revista

Idrija – locul unde dantela și mercurul își țes povestea lor unică (II)

Orașul Idrija este situat în zona de nord-vest ale Sloveniei, în zona dintre Alpi și Karst. Este considerat a fi dintre cele mai vechi orașe slovene. Istoria sa este iremediabil legată de cei cinci sute de ani de extracție a mercurului. Vizitarea acestui oraș sloven vă va arăta excepționalele bogății ale patrimoniului tehnic și cultural. […]

Follow us: